Advies nodig? Bel ons 046-4512389
Besloten Facebook groep voor klanten!
Gratis verzenden vanaf 100 euro excl. btw
Like & volg ons op Facebook: MagicNailsOnline

Hoe kun je stoppen met nagelbijten?

  • Geplaatst op
  • 0
Hoe kun je stoppen met nagelbijten?

Deze keer een blog over nagelbijten. Misschien ken je wel iemand die nagelbijt, of doe je het zelf. Als docent nagelstyling met ruim 30 jaar ervaring in het nagelvak, maar met een achtergrond als hypnotherapeut en master NLP practitioner heb ik al veel nagelbijters geholpen. Wat is nagelbijten eigenlijk? Waarom doen mensen het? Wat zijn de gevolgen van nagelbijten? Hoe kun je ermee stoppen?

Wat houdt nagelbijten nu in?

Nagelbijten is precies wat het woord zegt: het bijten op je nagels. In medische termen: onychofagie. Veel mensen doen dit zonder er echt bij na te denken, zelfs tot bloedens aan toe! Het is een impuls, zodra er ook maar een klein beetje nagel of hoekje zit moet en zal het eraf. Het is een gewoonte die vaak begint in de kindertijd en die heel soms blijft als je volwassen wordt. Nagelbijten is eigenlijk een gedrag, iets dat je doet, wat op een gegeven moment niet meer past bij je leeftijd.

Kijk maar eens om je heen, vrijwel niemand begint op volwassen leeftijd opeens op nagels te bijten, net zoals men dan bijna nooit meer begint met roken. Dat start op jongere leeftijd tot ergens in de puberteit, daarna zijn het echt uitzonderingen die ermee beginnen.

Waarom bijten mensen op hun nagels?

Hoe nagelbijten precies ontstaat, is niet echt duidelijk. Er zijn veel redenen waarom mensen op hun nagels bijten. Wat de oorzaken gemeen hebben is dat ze allemaal een andere impuls onderdrukken. Waar de een friemelt met zijn haren, speelt met ringen, wiebelt op zijn stoel of een tic ontwikkelt kan een ander gaan nagelbijten. Een paar van de meest voorkomende oorzaken:

  • Stress of nervositeit: sommige mensen bijten op hun nagels als ze zich gespannen of nerveus voelen.
  • Verveling: bijten uit verveling of omdat ze iets te doen willen hebben met hun handen. Het is dan een plaatsvervangende bevrediging.
  • Gewoonte: Voor sommigen is het gewoon een ingesleten gewoonte die moeilijk af te leren is.
  • Na-apen: Kinderen die het hun ouders zien doen weten niet beter en beginnen eraan omdat ze denken dat het normaal is.
  • Angst voor knippen: een negatieve ervaring of dwang met een nagelschaartje op jonge leeftijd kan ervoor zorgen dat kinderen nagels gaan bijten om het knippen te vermijden.
  • Onzekerheid: op het moment dat iemand zich onzeker voelt, gaat hij/zij nagels bijten, een impuls veroorzaakt door bepaalde gedachten.
  • Stoppen met roken: dit is een typisch voorbeeld van beginnen op latere leeftijd. Het ene ongewenste gedrag wordt vervangen door het andere.
  • Agressie onderdrukken: dit wordt regelmatig als oorzaak gezien bij kinderen die in hun ontwikkeling beperkt worden door de ouders.

De gevolgen van nagelbijten

Je verwacht het misschien niet, maar nagelbijten kan behalve beschadigde nagels en pijn ook problemen veroorzaken waar je misschien niet direct aan denkt, zoals:

  • Infecties: door het bijten kunnen er kleine wondjes ontstaan, die ontstoken kunnen raken, want onder de nagels bevinden zich veel bacteriën die voor infecties in de mond of maag/darmen kunnen zorgen.
  • Slechte adem: voorgaande heeft weer tot gevolg dat je een slechte adem kunt ontwikkelen.
  • Slijtage aan tanden: ook kan het bijten van je nagels leiden tot schade en slijtage aan je tanden, aan je wortelkanaal en aan het kaakgewricht.
  • Schaamte: een heel ander gevolg is van psychosociale aard. Nagelbijters schamen zich er soms voor dat ze op hun nagels bijten of ze worden hiermee gepest, wat kan leiden tot sociaal vermijdingsgedrag en in extreme gevallen zelfs tot depressies.

Wat kun je doen tegen nagelbijten?

Hoe kom je nu van nagelbijten af? Hoewel volwassen mensen weten dat nagelbijten ongewenst gedrag is en gevolgen kan hebben, blijven ze toch aan hun nagels bijten. Gelukkig zijn er ook manieren om te stoppen met nagelbijten. Hier zijn een paar tips:

  1. Kunstnagelbehandeling: Als nagelstyliste heb ik gemerkt dat kunstnagels heel effectief kunnen zijn. Ze maken het moeilijker om op je nagels te bijten en geven je nagels de kans om te groeien. Let wel op dat je een nagelstudio bezoekt die ervaring heeft met nagelbijters. Vaak zijn hiervoor speciale arrangementen omdat in het begin de tijd tussen behandelingen niet te lang mag zijn.
  2. Hypnotherapie: Dit klinkt misschien een beetje gek, maar hypnotherapie kan supergoed helpen. Het helpt je onderbewuste om de gewoonte van nagelbijten los te laten.
  3. Nagellak met vieze smaak: Er zijn speciale nagellakken die een vieze smaak hebben. Dit helpt doordat het je eraan herinnert om niet op je nagels te bijten.
  4. Afleiding: Probeer iets anders te doen met je handen als je merkt dat je wilt gaan bijten. Bijvoorbeeld stressballen knijpen of tekenen.
  5. Nagel- en nagelriemverzorging: Verzorg je nagels goed. Als je nagels er mooi uitzien, ben je minder geneigd om erop te bijten. Begin met dagelijks 2 tot 3 keer per dag een goede nagelriemolie aan te brengen. Gezonde nagels ontstaan vanuit de nagelriem. Zet hem op je nachtkastje en elke ochtend en avond breng je hem even aan. Simpel, maar effectief.

Ben je nagelstylist en weet je nog geen raad met nagelbijters? Boek dan eens de speciale techniekles ‘nagelbijters en probleemnagels’ en leer alles over het werken in de praktijk en nagelbijt arrangementen.

Mijn persoonlijke ervaring met nagelbijters is dat nagelbehandeling in combinatie met hypnotherapie zeer effectief is en heel snel werkt.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Nagelbijten is een vervelende gewoonte, maar met de juiste hulp, mindset en technieken kun je er zeker vanaf komen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
You are currently buying products for '' Quit
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Advies nodig? Bel ons 046-4512389
Besloten Facebook groep voor klanten!
Gratis verzenden vanaf 100 euro excl. btw
Like & volg ons op Facebook: MagicNailsOnline